Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 13:28, 07 Maj 2006 Temat postu: Skrzynia WSK125 |
|
|
Witam.
Mam pytanie czy ma ktos fotkę skrzyni od Wsk-i 125 :>, jak to ma wyglądać po złożeniu...
Jeszcze jedno ile trybów jest w skrzyni 3 na małym wałku? i 2 na dłuższym wałku wchodzącym z jednej strony w sprzęgło?
Proszę o odpowiedz dzięki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
mundy
Super Moderator
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 15:48, 07 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Tu masz schemat skrzyni od 125
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 12:13, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
moze mundy powie mi bo wyglada mi na najbardziej zorientowanego w temacie gdzie dokladnie i ile powinno byc podkladek w skrzyni w 125 bo z wczesniejszych odpowiedzi nie wiele wynika a ja w moim kosie mam problem z wyskakujacym 2 biegiem a reszta bez problemow. rozebralem skrzynie wymienilem wszystkie lozyska tylko nie wiem chce jej 10 razy rozkladac i chce dokladnie wiedziec gdzie maja byc te podkladki zeby wszystko wymiatalo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 17:01, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
W skrzyni biegów masz TYLKO JEDNĄ podkąłdkę (odpowiednio wyprofilowaną) .Znajduje się ona pomiedzy wałkiem głównym (sprzegłowym) a wałkiem zdawczym ( na nim jest mocowane koło łancuchowe zdawcze ). No jak dokłądnie oblukasz to dopatrzysz sie jeszcze jednej >pomiedzy łożyskiem mocującym wałek zdawczy a tym dekielkiem z simmerem. Ale jak jej nie będzie to krew nie poleci . Na wypadajaca dwójke powiem tak> sprawdź mechanizm właczający (najbardziej czy ten motylek , który przesuwa koła zębate nie ma luzów) i sprzęgła kłowe ( no kły potocznie)...
Powodzenia!
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 20:09, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
powiem szczerze ze skrzynie robie pierwszy raz i nie wiem co i jak do konca. a powiedz mi w ktora strone ma isc plaska czesc tej podkladki. w strone zebatki łancucha czy sprzegla?? pozatym to zmienilem wszystkie lozysk ale rewelacji niema bo gniazda sa juz wyrobione i kokosow nie bedzie ale zawsze cos.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 20:28, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
A ja powiem szczerze , ze wszystko da się naprawic ....Ta płaska częsc podkładki ma iść w stronę zębatki łańcucha . Gniazda wyrobione ?? > sa sposoby , klej Loctite i gotowe....Potem przy rozbiórce wystarczy podgrzać ( ok; 80 C) i masz połaczenie demontowalne ! Ponadto sprawdź łożyska ślizgowe ( te tuleki brązowe na wałku posrednim) , w razie porzeby kłopotu z ich wymianą nie powinno być...Jak coś to pytaj śmiało
__pozdro!__
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 20:31, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
zmienilem wszystkie lacznie z lozyskami slizgowymi. ale powiem szczerze ze t apodkladka byla w innym miejscu zreszt anie pamietam dokldnie gdzie wiec teraz moze bedzie ok bo wsk bez 2 kiepska sprawa. i mam problem jeszcze ze sprzeglem tzn czeto pali tarcze ale nie wiem czy to nie win awytartch przekladek. pozatym to znam tego sprzeta jak wlasna kieszen.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 20:39, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Tyle że ta podkładka , to ma wpływ na trzeci bieg .......Jak często pali tarcze , to wina albo złej regulacji sprzegła , wytartych przekladek , braku oleju (heeh) , słabych sprężyn dociskowych, albo zacinający się ślimak (zatarty) . Aha i moze to być tez wynik twojej niezbyt własciwej jazdy (eheh) >no wiesz >gazowania na półsporzegle
Pozdro!
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 21:18, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
a powiedz mi jak ma wygladac lancuszek sprzegla?? jaki emam miec luzy itd
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 21:31, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Kod: | Ukł. przeniesienia napedu: naped z wału korbowego na sprzęgło przenoszony przy pomocy łańcucha tulejkowego 3/8" *7,5 mm o 44 ogniwach. |
A sprawdzasz czy ma luzy tak> po zdjęciu dekla , chwytasz łańcuszek po srodku długości , i odginasz maX do góry ; a potem na dół . Odległośc miedzy tymi dwoma skrajnymi punktami powinna wyniosić max 2 cm. Jesli będzie znaczaco wieksza to powinieneś zmienić łańcuzek. Z reguły to od razu widać czy łąncuzek wymaga zmiany, bowiem "wyciera" wyraźne ślady na pobliskiej śrubie mocujacej dekiel" . Hmm co jeszcze ....Łańcuszek poza wyciagnieciem nie może mieć wiecej niż dwóch pęknietych tulejek....
_pzdr!__
|
|
Powrót do góry |
|
|
1angel
Poziom 18
|
Wysłany: Wto 21:34, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
może być lekki luz tylko żeby przypadkiem już o śruby od dekla nie ocierał a jeśli chodzi o wyskakującą 2 to wina automatu zmiany biegów ja wymieniłem i śmigam a jeszcze trójki nie mam bo nie włożyłem tej podkładki ale właśnie jestem w trakcie remontu i raczej będzie oki jak złoże
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 21:49, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
a dokladnie co masz na mysli mowiac automat?? konkretnie prosze
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 21:52, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Ma kolega na myśli to samo co i ja ....Czyli całe to "urzadzonko" przykrecane na dwie śrubki M6 do karteru (lewego) , razem z mechanizmem przesuwajacym koła zębate w skrzynce....Ja wspominałem wyzej aby motylek nie miał luzu na boki .
|
|
Powrót do góry |
|
|
klakier
Gość
|
Wysłany: Wto 21:54, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
motylek ma sie swobodnie krecic w kolko?? bo sam aparat mocno i pasownie siedzi na srucie wiec powinno byc ok. nie wiem czemu ta 2 wyskakuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
|
Powrót do góry |
|
|
Koro
Gość
|
Wysłany: Czw 18:40, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Witam
To jak jest wkońcu z tą podkładką miendzy wałkiem zdawczym a głównym ma to jakiś wpływ czy nie, Mundy mógłbyś mi to wytłumaczyć ?? i pokazać na zdjęciu takim jak tu [url] [link widoczny dla zalogowanych] gdzie ona jest ??? z góry dzięki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Koro
Gość
|
Wysłany: Czw 18:44, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Kurde ze zdjęciem mi nie wyszło no ale jak możesz to zaznacz mi na zdięciu skrzyni biegów gdzie ta podkładka ma być. W wału" osttemacie " Naprawa atni post to zdjęcie jest.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Czw 21:08, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
O działaniu tej podkładki juz pisałem w innych tematach...Powiem w skrócie , że ona powinna być , ale przy uważnym złożeniu skrzyni można ją pominąć i nie będzie problemu. Sam tak robiłem i wszystko działa bez problemu , a nawet ma to swoje zalety .
__pzdr!__
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zaraz się zarejestruje :D
Gość
|
Wysłany: Sob 13:22, 13 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
A tak na boku czy takową podkładkę można samamu dorobić ?? jaką ma grubość ??przy mojej skrzyni to ona by się jednak sprzydała .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 0:07, 14 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cichy
Moderator na urlopie
|
Wysłany: Nie 0:14, 14 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Powiem ci szczerze gosciu to byla bardzo konstruktywna wypowiedz z twojej strony.
Wszyscy z zatesknieniem czekamy na twoja rejestracje i dalsze szczeguly co do twojego projektu:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
^_KoRo_^
Poziom 6
Ostrzeżeń: 1/2
|
Wysłany: Nie 10:23, 14 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Zaraz się zarejestruje - to byłem ja kurde nikt nie wie czy można ją dorobić .
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Wto 21:04, 16 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
hmmmmm , napewno mozna dorobić.....tyle że ona jest odpowiednio utwardzana. Nie jest to zwykła stal. Uważam ,ż enieopłacalne jest jej dorobienie tak jak fabrycznie. Ale jak ją dorobisz ze zwykłaego materiału , to też "pochodzi" ,
|
|
Powrót do góry |
|
|
^_KoRo_^
Poziom 6
|
Wysłany: Wto 21:15, 16 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
A można prosić o jakieś wymiary ?? chodzi mi o gróbość (bo to ma tu chyba największe znaczenie ) .
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundy
Super Moderator
|
Wysłany: Śro 0:11, 17 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
no ja niestety nie mam tej podkladki luzem i jej nie zmierzę .....z tego co szacuję to jakieś 3 mm.........
|
|
Powrót do góry |
|
|
^_KoRo_^
Poziom 6
|
Wysłany: Śro 15:13, 17 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Aha OK mimo wszystko to wiele mi to mówi dzięki za pomoc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Osama bin Laden
Poziom 11
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Dynów
|
Wysłany: Śro 8:47, 24 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
cze!!
szukam i szukam i znalesc na necie nie mozge schematu skrzyni biegow do wsk 175.. czy moze ktos mi pomoc?? jak nie to moze ktos jakas fotke zapoda? skladam z kumplem silnik i nie mozemy dojs konca, bo chodza tylko 2 biegi... Bog Zplac z gory
pozdro!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
rider40
Poziom 3
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Prostyń
|
Wysłany: Śro 15:07, 24 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
witam jestem tu nowy
mam wsk 125 i podobne kłopoty ze skrzynią jak wy...mianowicie wysakuje mi 2 i jak wrzuce 3 to szarpie i musze trzymać noga żeby nie wyskoczyła :/
rozebrałem silnik ale nie moge dalej kontynuować remontu z powodu braku pieniedzy..
porozebraniu silnika zauważyłem że łożysko które jest pod koszykiem ma duże luzy , łożysko na wałku też jest do wymiany , zebatka była przyspawana do wałkaa automat zmiany biegów jest ok , motylek jest jak prawie nowy....przeczytałem wasze posty i doszedłem do wniosku że te biegi mi wyskakuja przez te łożyska...mam do was pytanko jak ten mały tryb co zakłada sie go na końcu a potem wałek to jak powienien być założony?
|
|
Powrót do góry |
|
|
szukający pomocy
Poziom 1
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Śro 15:17, 24 Maj 2006 Temat postu: wyskakujacy 3 bieg |
|
|
witam. Mam do was wielka prosbe Czy wiecie moze czego przyczynal moze byc wyskakujacy 3 bieg?????? Na sucho sa wszystkie biegi normalnie zas podczas jazdy gubi 3 bieg. nie wiem juz sam czego to moze byc przyczyna. Silnik rozbieralem juz 3 razy i probowalem juz chyba wszystkiego. Jak byscie mogil to pomozcie mi bo juz zaczyna mnie to wkurzac . czekam na propozycje lub adresy stron gdzie opisena jest naprawa skrzyni. bede naprawde wdzieczny
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ90
Poziom 60
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cichy
Moderator na urlopie
|
Wysłany: Pią 1:28, 26 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Osama tu masz schemat przekroju silnika 059 W2B taki jak ja mam przy swojej 4 takze mysle ze ci sie przyda
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Osama bin Laden
Poziom 11
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Dynów
|
Wysłany: Pią 13:37, 26 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Bog Zaplac Cichy jednka zanim zagadalem na forum odnalazlem go,ale zalezalo mi nad ciut bardziej szczegolowym, bo chcialem sam sie z tym uporac. ale dziki temu co mi pokazales sasiad doszedl do sedna sprawy i jest ok. dziex pozdro!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
jelonkiler
Poziom 13
|
Wysłany: Nie 19:01, 11 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
JA podpowiem tutaj koledze z czego może zrobic sobie taką podkładke do tej skrzyni owszem jest ona zrobiona z utwardzonego materiałyu tak jak i wszystkie części w silniku jeżeli chodzi o skrzynie. Jeżeli masz starego składaka z oryginalnymi podkładkami to powiem ci od razu ze są one kure..wsko twarde to cie zapeniam a bynajmniej ja na taką trafiłem a jeżeli nie to idź do rowerowego i sobie pooglądaj podkła dki napewno coś dla siebie wybierzesz chyba ze wolisz do jakiegoś sklepu z tego typu żeczami ale tego nigdy nie sprawdzałem <pozdro 600>
|
|
Powrót do góry |
|
|
jelonkiler
Poziom 13
|
Wysłany: Nie 19:02, 11 Cze 2006 Temat postu: |